Petrus Regout
Maastricht, 23 maart 1801 - Meerssen, 18 februari 1878
Petrus Dominicus Laurentius Regout werd geboren in het gezin van een winkelier in Maastricht in aardewerk en andere huishoudelijke artikelen. Na de dood van zijn vader, toen Petrus veertien jaar was, kwam hij al gauw zijn moeder helpen in de glas- en aardewerkwinkel die zijn moeder voortzette. Oorspronkelijk begaf Petrus Regout zich vooral in de groothandel. Daarbij betrok hij producten uit Luik en omgeving, waar de industriële revolutie als eerste op het Europese continent al op gang was gekomen.
In 1825 trouwde hij met Maria Aldegonda Hoeberechts, die voortkwam uit een rijke familie van hoedenmakers. Zij bracht een aanzienlijke bruidsschat mee, die in het bedrijf werd geïnvesteerd. Petrus Regout voegde aan zijn handelszaak in 1826 een kleine kristalslijperij die hij uit Val Saint-Lambert overbracht, toe.
Gedwongen door het economische isolement, waarin Maastricht na de Belgische Opstand was terechtgekomen, ontwikkelde Petrus Regout in kort tijd een industrieel imperium. Dit was noodzakelijk geworden omdat de Nederlandse regering een importverbod op Belgische producten instelde. Daarom werd Petrus Regout noodgedwongen een industrieel. In 1834 kocht hij een stoommachine en hij ronselde eveneens een aantal slijpers uit Wallonië en Frankrijk. Aldus begon hij aan de Boschstraat in Maastricht een kristalslijperij (stoomglasfabriek). Eveneens in 1834 begon hij met anderen een spijkerfabriek en in 1847 een gasfabriek. Zo werd hij de eerste grootindustrieel van Nederland en werd Maastricht de eerste Nederlandse stad waarin de industriële revolutie zich voltrok.